Snel naar:

Gecerticifeerde Instelling

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de hulp aan jeugd, inclusief het

gedwongen kader. De Jeugdwet (artikel 3.4) bepaalt dat alleen Gecertificeerde Instellingen (GI’s) deze

jeugdbescherming en jeugdreclassering mogen uitvoeren. De GI bepaalt of jeugdhulp is aangewezen voor het uitvoeren van een kinderbeschermingsmaatregel of jeugdreclassering. De GI overlegt en stemt af met het betrokken gebiedsteam. De GI blijft eindverantwoordelijk vanuit de wettelijke taak.

 

In Friesland zijn er 4 GI’s actief, met elk een eigen expertise:

  • Regiecentrum Bescherming en Veiligheid (RBV) is een regionaal werkende GI voor jeugdbescherming en jeugdreclassering in Friesland.
  • Leger des Heils Jeugdbescherming en Jeugdreclassering (LJ&R) is een landelijk werkende GI. Zij richten zich op de complexe gezinssystemen, zoals ROMA en Sinti. Dit zijn cliënten met een religieuze achtergrond en gezinnen met kinderen zonder vaste woon- of verblijfplaats.
  • William Schikker Stichting (WSS) is een landelijk werkende GI. Zij richten zich op gezinnen waarvan de ouders en/of het kind een beperking heeft. Vaak gaat het om een licht verstandelijke beperking (LVB).
  • Stichting Nidos is een landelijk werkende GI. De hulpverlening van Nidos is specifiek gericht op alleenstaande minderjarige vluchtelingen en asielzoekers. Maar ook jongeren die in Nederland verblijven zonder asielaanvraag en voor wie terugkeer naar het land van herkomst een haalbare optie is.

Van gedwongen kader naar vrijwillig kader

Wanneer een kinderbeschermingsmaatregel of strafrechtelijke maatregel beëindigd wordt, wordt er door de Gecertificeerde Instelling (GI) contact opgenomen met de het wijk- of gebiedsteam. Dit is afgesproken in het samenwerkingsprotocol. De Gecertificeerde Instelling zorgt voor een warme overdracht waarin besproken wordt wat het wijk- of gebiedsteam nodig heeft om het gezin en de jeugdige goed te kunnen helpen. Wanneer de jeugdige ouder is dan 16 jaar wordt er tevens gekeken naar het gemaakte toekomstplan.

Documenten GI

Hieronder vindt u het administratieprotocol Gecertificeerde instelling en het samenwerkingsprotocol Gemeenten in Friesland.

Gesloten plaatsing door PC Noord

Gesloten jeugdhulp is een vorm van jeugdhulp met verblijf voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Deze jongeren vormen door hun problemen een gevaar voor zichzelf of hun omgeving. Ook is het met lichtere vormen van hulp niet gelukt om hen te beschermen. Het is een vorm van hulp waarbij de vrijheid van jongeren wordt beperkt en zorg verplicht kan worden opgelegd. Dit kan alleen als het van de wet mag en aan noodzakelijke randvoorwaarden is voldaan (NJi).

 

PC Noord coördineert de plekken bij een gesloten plaatsing. Daarnaast heeft PC Noord ook een adviserende rol in de toeleiding naar een gesloten plaatsing. PC Noord kan advies geven of een gesloten plaatsing noodzakelijk is of dat er een andere hulpverleningsvorm overwogen kan worden. PC Noord denkt mee, adviseert, en houdt de landelijke beschikbaarheid bij. Ook heeft PC Noord zicht op aanvullende landelijke specialisaties bij de organisaties die gesloten jeugdhulp bieden. Bij de aanmelding controleert de plaatsingscoördinator van PC Noord de documenten die ingediend worden bij een verzoekschrift gesloten plaatsing. De aanvrager blijft zelf verantwoordelijk voor het verzoek dat opgestuurd wordt.

 

Contactgegevens 

E: PCRegioNoord@regiecentrumbv.nl

T: 058 233 38 38

T: 0900 234 566 Buiten kantooruren via Spoed4Jeugd

Documenten gesloten plaatsing

Hier vindt u het administratieprotocol Jeugdhulp + en Open3Milieu, aanmeldformulier, bijzonderhedenformulier, checklist, toestemmingsverklaring en de verschillende verzoekschriften voor gesloten plaatsing.